Posted by admin Červenec - 29 - 2024 ADD COMMENTS

Autem jsem dojel do Dolního Dvořiště, odsud jsem již pokračoval na kole. Přes Rychnov nad Malší jsem směřoval na zrekonstruovanou „Tvrz“ Tichá. Původně se jednalo o menší zemskou pevnost, ze které se dochovaly sklepy paláce, část hradeb a věž. Věž se v minulých letech podařilo zrekonstruovat. V nejvyšším patře můžete spatřit kuchyni a reprezentativní místnost, dole naopak vězení či sklep. Dále jsem pokračoval do Cetvin, kde se ze zaniklé obce dochoval kostel. Před ním se nachází několik panelů připomínající časy minulé. Přes Malonty jsem se pak vrátil do Dvořiště.

Tags : , Akce venku
Posted by admin Červenec - 23 - 2024 ADD COMMENTS

Zdařilý hasičský den připravili v Bohunicích.
Nejprve JSDH Vlachovo Březí ve spolupráci s Policií ČR připravili ukázku. Ve fiktivní situaci zavolala žena na tísňovou linku, že její muž podpálil dům. Když chtěli hasiči začít likvidovat oheň, vyběhl ze dveří muž a  začal je ohrožovat zbraní. Hasiči se museli stáhnout a na pomoc byly povolány složky policie. Policistovi za pomoci psovoda se psem se podařilo muže zpacifikovat a odvézt z místa. Poté mohli hasiči pokračovat v zásahu. Za pomoci vyváděcí masky odvedli ženu z domu a požár uhasili.
Poté psovod předvedl výcvik poslušnosti, se starším psem pak i zásah proti pachateli. Nejmladší hasiči z Trvzic předvedli požární útok. Zájemci si pak mohli prohlédnout hasičskou techniku. Na závěr JSDH Vlachovo Březí připravila jako překvapení pro děti pěnu, ve které si pěkně zadováděly.

Tags : , Vlachovo Březí a okolí
Posted by admin Červenec - 14 - 2024 ADD COMMENTS

Letní náměstí v Prachaticích přivítalo další roční Bohemia Jazzfestu. Rudi Linka, který je zakladatel toho festivalu oznámil, že se rozhodli, že pršet nebude. Při prvním vystoupení počasí zahrozilo deštěm. V něm zahrál italský Schaerer, Dall´ora, De Finti jejíž zpěvák dokázal hudbu doplňovat různými zvuky včetně trubky. Při přídavku, než opět napojili mikrofon, využil situace k improvizované pantomimě. Při druhém interpretu Javi Ruibal Quartetu zprchlo ještě hustěji a sotva začala hrát třetí, přišla bouřka. Přesto řada diváků vydržela až do konce. Přiznám se, mě nejvíce zaujal ten poslední, Delon Lamarr Organ Trio.

.

Tags : , Ostatní
Posted by admin Červenec - 7 - 2024 ADD COMMENTS

Poslední víkend v červnu patřil v Prachaticích slavnostem Zlaté stezky. V pátek úderem páté hodiny se Prachatice ocitly o několik století zpět. Starosta předal městská práva purkmistrovi Vrchotínskému, pak již na náměstí došel historický průvod. Dorazila i výprava soumarů se solí. Ti se poté přesunuli do areálu na Parkánu. Večer na náměstí pak patřil koncertu, kde zazpívala  Aneta Langerová a poté vystoupil Premiér.

V sobotu zahájil program příchod hlavního průvodu. Přes den udeřila horka. Ve čtyři odpoledne jsem se podíval na vystoupení partnerského města Tera del Sole, odkud přijeli bubeníci a praporečníci se svou show, kterou tentokrát doplnil plivač ohně. Jak jsem tak stál na sluníčku, pěkně ze mě tekl pot. A co teprv těm, kteří zde vystupovali v kostýmech… Večer pak opět patřil koncertům. Posluchači si tak mohli poslechnout Hodiny, Barboru Polákovou …

Škoda, že letos moc nebyly k vidění řemesla.

Tags : , Historicke akce